از زمان ظهور تکنولوژی، شورش ماشینها یکی از ترسهای همیشگی بشر بوده است. بروز این ترس را میتوانیم در چندین داستان و فیلم مشاهده کنیم. البته پیشرفت تکنولوژیها تا حالا منجر به نابودی دنیا نشده و حتی زندگیهای ما را تا حد زیادی آسانتر کرده است. با این وجود شاید اوضاع همیشه به همین خوبی باقی نماند. در ادامه به تکنولوژیهای میپردازیم که میتوانند پیامدهای نهچندان مثبتی به همراه داشته باشند.
۳. استفاده از اتومبیلهای خودران آمار اهدای اعضاء بدن را کاهش میدهد
در سالهای اخیر، خبرهای مربوط به اتومبیلهای خودران روند فزایندهای داشته و روزبهروز به حجم اخبار مربوط به این تکنولوژی افزوده میشود. همهگیر شدن این اتومبیلها، منجر به تغییرات گسترده در جهان اطراف ما میشود. یکی از این تغییرات، کاهش بسیار زیاد آمار مربوط به کشتهها و مجروحان سوانح رانندگی است. چنین کاهشی در نگاه اول یک پدیدهی خوشیمن به نظر میرسد. اما اگر کمی عمیقتر به این پدیده نگاه کنیم، متوجه میشویم که کاهش این آمار، به معنای کاهش تعداد اعضای بدن آمادهی اهداء است؛ زیرا بخش اعظمی از عضوهای اهداء شده، از بدن افرادی به دست میآید که دچار سانحهی رانندگی و مرگ مغزی شدهاند.
از آنجایی که انواع و اقسام بیماریها به این زودیها ریشهکن نمیشوند؛ چنین موضوعی موجب برهم خوردن سیستم عرضه و تقاضای اعضای بدن انسان میشود. در چنین حالتی به احتمال زیاد بازارهای سیاه متعددی شکل میگیرد و بهعنوان مثال گروههای خلافکار به کشتن افراد و فروش اعضای بدن آنها روی میآورند. اگر بخواهیم بهطور خلاصه این موضوع را بیان کنیم، باید بگوییم که اتومبیلهای خودران با نجات جان انسانها، موجب مرگ انسانهای دیگری خواهند شد.
۲. افراد سالم شاید خواستار قطع اعضای بدن خود شوند
پیشرفتهای زیادی در زمینهی ساخت اندام مصنوعی به دست آمده، پیشرفتهایی که منجر به ارتقای زندگی تعداد زیادی از افراد معلول شده است. اما باید خاطرنشان کنیم که در برخی از زمینهها، قدرت چنین اندامی از اندام طبیعی انسان پیشی گرفته است و احتمالا در آیندهی نهچندان دور، صاحبان چنین اندامهایی از قدرتهای فراطبیعی بهره خواهند برد. در چنین حالتی، باید این احتمال را هم در نظر بگیریم که شاید افرادی بخواهند با قطع اعضای بدن خود، به استفاده از این اندام مصنوعی روی بیاورند.
بهعنوان مثال اگر یک بازار آزاد برای عرضهی پاهای رباتیک ایجاد شود، از آنجایی که چنین اندامهایی قیمت بسیار زیادی خواهند داشت، احتمالا نظر برخی از افراد ثروتمند را جلب میکند. اگر ثروتمندان به استفاده از این اندامهای قدرتمند روی بیاورند، فاصلهی بین آنها و افراد عادی بیشتر از گذشته خواهد شد و احتمالا افراد ثروتمند به یک نوع ابرقهرمان قدرتمند بدل میشوند. چنین موضوعی طبعا تبعاتی خواهد داشت.
در همین زمینه باید به عرصهی ورزش هم اشاره کنیم. آیا مثلا در المپیک اجازهی استفاده از چنین اندامهایی داده میشود؟ اگر بخواهیم قضیه را پیچیده نکنیم، باید بگوییم که جواب این سوال خیر است. اما باید حالتهای پیچیدهتر هم در نظر بگیریم. بهعنوان مثال اگر ورزشکاری بهشدت مصدوم شود و برای ادامهی حیات ورزشی خود به استفاده از چنین اندامهایی نیاز پیدا کند، آیا این اجازه داده میشود؟ همین حالا شاهد پیشرفتهای زیادی در زمینهی تغذیه، تمرینات ورزشی و علم پزشکی هستیم؛ پیشرفتهایی که قابلیتهای بدن انسان را تا حد زیادی افزایش دادهاند و در آینده شاید اندامهای مصنوعی بهعنوان ادامهی این روند در نظر گرفته شوند. اگر مثلا یک تکنولوژی بتواند خطرات مربوط به سلامتی ورزشکاران را کاهش دهد، آیا کسی با آنها مخالفت خواهد کرد؟